Medewerker in the spotlight: Lennert

Lennert in the spotlight

Medewerker in the spotlight: Lennert

De juiste keuze maken voor het vervolg van je carrière gaat lang niet altijd gepaard met zekerheid. Zo was het ook voor Lennert tegen het einde van zijn studie nog niet helemaal duidelijk welke kickstart hij zijn carrière precies zou geven. Inmiddels is hij een specialisatie rijker en werkt hij al een aantal jaar vol enthousiasme mee aan onze uiteenlopende bouwprojecten. Hoe dit precies is gegaan en wat hem bij Rienks deed komen (en blijven), vertelde hij ons uitgebreid tijdens een kop koffie. Je leest het in de blog hieronder! 

Lennert de Rooij (25) – Projectmanager & Kostenadviseur, nu 4 jaar bij Rienks  

Als klein jongetje wilde Lennert riool inspecteur worden, maar van dat beeld heeft hij zichzelf ondertussen, na het afronden van zijn bachelor Built Environment, los kunnen maken. Waar hij niet vanaf is gestapt? Alles ‘zelluf doen’, zoals zijn moeder Lennerts jongere zelf nog vaak naar hem citeert. Een iets koppige, maar vooral zelfverzekerde en nieuwsgierige mentaliteit die bij haar destijds ongetwijfeld eens voor ergernis heeft gezorgd, maar hem nu nog elke dag ten goede komt bij de diversiteit binnen zijn functie.   

Niet dat Lennert niet van samenwerken houdt, integendeel, hij laat zich maar al te graag inspireren door de professionals die hij dagelijks in zijn werk tegenkomt. Kans is alleen groot dat hij het vervolgens óók wil kunnen. Gelukkig is er veel ruimte voor verkenning bij Rienks en “Dat draait allemaal om vertrouwen”, zegt hij.   

Hoe het begon

Naast een nostalgische passie voor bouwtechnische structuren; lees riool inspecteur, ontwikkelde Lennert tijdens zijn scriptie ook een interesse voor duurzaamheid en circulariteit. En hoewel dit duidelijk was, stond zijn vervolgstap inhoudelijk nog niet in beton gegoten. Tijdens een casus voor zijn studie had hij een aantal jaar geleden al ervaren hoe het is om met Rienks samen te werken. En dat beviel. De effectieve no-nonsense communicatie met Joeke, maar ook het bezoek aan een van de bouwprojecten, maakten dat hij een goed gevoel had bij het bedrijf. Dat gevoel was wederzijds, waardoor hij niet lang na zijn sollicitatiegesprek met Joeke, aan zijn eerste opdracht startte bij Rienks.   

Hoe kies je het bedrijf dat bij je past?  

“Mensen blijven vaak hangen waar ze afstuderen”, vertelt Lennert, “en dan zit je bij Rienks, met Joeke goed.” Managing Partner Joeke is er heel goed in om mensen zelf het diepe in te laten springen, zo ontdekte Lennert toen hij Joeke een aantal cijfers voorlegde waar hij zijn twijfels bij had. Daarop kreeg hij terug dat het inderdaad een goed idee was het even uit te zoeken, en het bij ‘die en die’ eens na te vragen . Maar volgens Lennert wist Joeke achteraf écht wel of het klopte of niet, “hij wilde gewoon dat ik het zelf ging onderzoeken, en zo is hij met alle stagiaires en junioren”. Dat was meteen ook het moment dat Lennert voelde dat cijfers hem iets deden. In het dagelijks leven heeft hij naar eigen zeggen niets met geld, “tikkies sturen vind ik al gedoe”, maar, zegt hij, “er is iets met de cijfers van bouwprojecten waar ik uren naar kan kijken”. Dus dat deed Lennert: kijken. Zodra hij een collega met een kostenopgave kon betrappen, tuurde hij mee over de schouder en nam hij alles in zich op.

Totdat de bouwkosten experts naar hém begonnen te vragen, en hij binnen Rienks de mogelijkheid kreeg om naast zijn projecten de opleiding bouwkostendeskundige bij Vitruvius te volgen.   

Dat hij deze kans kreeg ligt volgens hem aan het wederzijdse vertrouwen. Vertrouwen in zijn “kunde en motivatie, en dat het zijn vruchten zou gaan afwerpen voor het bedrijf.” Ondertussen is Lennert afgestudeerd en is zijn ontwikkeling in de praktijk begonnen: “Er wordt hier actief naar uitdagende opdrachten voor mij gezocht”. In deze opdrachten kan hij zijn nieuwe kennis en passie kwijt, waardoor hij Rienks niet ontgroeit, maar het bedrijf juist met hem en zijn ambities kan meegroeien – en andersom. En waar hij dit pad vooraf nooit voor zichzelf had voorzien, vielen dingen voor Lennert ineens op zijn plek.

“Dat ik als projectmanager met een specialisme écht iets bijdraag aan Rienks -ten opzichte van mijn tijd als stagiair, waarbij het voelde alsof er vooral nog in mij werd geïnvesteerd- voelt super goed.”   

Lennert in the spotlight

medewerker in the spotlight Lennert

Rienks als familie  

Als starter bij Rienks werd hij onder de vleugels genomen door collega Willard (senior adviseur projectmanager). Van hem leerde Lennert een manier van werken die voor hem compleet nieuw was. “Willard is erg gestructureerd en heeft alles op orde”. De eerste keer dat hij Lennert adviseerde om een planning te maken, leek hem dat dan ook erg onnodig. “Ik heb alles vrij goed in mijn hoofd en zag het nut er niet van in”. Maar Willard stond erop, en sindsdien heeft de persoonlijke administratie, die hij nu als routinematig beschouwt, zich tijdens meerdere projecten als nuttig bewezen. 

Wat de dynamische werkstructuur van een projectmanager nog meer in de hand werkt, is de ruimte die Lennert vanuit Rienks ervaart om zijn eigen tijd- en weekindeling te maken: “Soms pak ik op een vrije dag nog een bezoek aan een project mee, omdat dat zo uitkomt.” Maar, zo benoemt hij, “daartegenover staat dat wanneer ik tijdens een lopend project op vakantie ben en bij wijze van spreken zeg: ‘Jongens, ik zet nu mijn telefoon uit, neem alles van me over,’ dat ook goed is.” Het belangrijkste zit hem wat dat betreft toch weer in het vertrouwen, waardoor je onder de streep veel flexibiliteit ervaart. Door zijn nieuwsgierige en zelfstandige mentaliteit, betekende dit voor Lennert weleens een uurtje extra hier en daar. Dat hij er een handje van heeft om iets te enthousiast een project in te duiken, komt niet van een vreemde; “Die drive heb ik van mijn moeder”, vertelt hij. Haar advies rondom zijn fanatieke werkwijze wilde hij in eerste instantie dan ook niet aannemen, maar Lennert besefte hierdoor wel dat het ondanks zijn enthousiasme soms misschien wat rustiger aan kan.    

Een goed staaltje zelfkennis dus, en wanneer Lennert over zijn samenwerking met collega Frits (senior projectmanager) begint, blijkt dat ook het team zich maar al te bewust is van de onderlinge verschillen in werkwijze. “Ik zit nu op een heel gaaf project met Frits waar ik veel tijd in stop”, begint hij. Volgens hem heeft Frits weer een heel andere stijl: snel, doortastend, en soms wat chaotisch voor buitenstaanders, “Hij vliegt altijd rond, maar heeft alles zelf perfect onder controle.” Daar moest Lennert bekennen dat het aangeleerde planning-regime van Willard hem nu toch goed van pas bleek te komen. Dat Lennert soms wel heel ambitieus te werk ging, viel dan weer op bij Frits. Nadat hij merkte dat Lennert uit enthousiasme soms meer van zijn tijd opgaf dan nodig, bood hij hem op eigen initiatief een timemanagement-cursus aan. Zo’n persoonlijke investering in een collega maakt dat de verschillende werkwijzen binnen Rienks elkaar juist kunnen versterken en bevestigt volgens Lennert “het gevoel dat er hier binnen het team naar elkaar wordt omgekeken”. 

Door alle verschillende projecten lopen de agenda’s bij Rienks al snel langs elkaar heen, maar elke woensdag komt het team bij elkaar, vaste prik. “In de ochtendmeeting kan iedereen zijn ei kwijt, of het nou iets is waar je tegenaan loopt en advies bij wil, of iets wil delen waar je trots op bent.” Of dit zakelijk is of privé maakt niet uit, zo deelde Lennert laatst dat hij er een neefje bij had, “dan wordt dat echt even met elkaar gevierd”, en dat verbindt! Zo kan op laagdrempelige wijze, lief, leed én waardevolle kennis gedeeld worden, en dat maakt werken bij zo’n persoonlijk bedrijf – in elk geval als het aan Lennert ligt – toch het allerprettigst.   

Wijsheid van Lennert  

Tenslotte deelt Lennert nog een krachtig inzicht dat hem gedurende de eerste fase van zijn carrière is bijgebleven; iets over het projectmanagementvak dat hij hiervoor anders voor ogen had. Hij erkent dat hij tijdens zijn studie alles heeft meegekregen wat er over het vak te leren valt, maar zich pas bij Rienks realiseerde dat dit niet betekent dat hij alles ook met zijn eigen twee handen moet én kan doen. Tijdens projecten werd door het samenspel van de verschillende partijen bevestigd dat er voor elke uitdaging een goede specialist bestaat. Zo kan iedereen zich focussen op waar hij of zij het beste in is, terwijl je samen, door dezelfde vaktaal te spreken, de hoogste kwaliteit bereikt. 


TIJD VOOR EEN KENNISMAKING?

We zijn benieuwd naar jouw plannen, dus bel of mail ons gerust.