Projectbezoek Tilburg University

Tilburg University projectbezoek

Op het terrein van Tilburg University wordt een nieuw onderwijsgebouw gerealiseerd, het  Marga Klompé gebouw, en wij mochten een kijkje nemen in en rondom het gebouw.

Richard Antens, projectmanager Real Estate Management Tilburg University gaf ons deze middag een inspirerende rondleiding.

Het gebouw met ruimte voor zelfstudieplekken, 14 collegezalen en een foyer wordt gebouwd op de locatie waar eerst een parkeerplaats lag. Het gebouw wordt zo duurzaam als op dit moment mogelijk is gerealiseerd. Dit komt ook in de inrichting van het gebouw terug. Tevens is er veel ruimte voor ontmoeting en bijeenkomsten in een warme omgeving.

Bij het ontwerp van het nieuwe gebouw is rekening gehouden met een  leer- en werkomgeving waarin studenten en medewerkers zich maximaal kunnen ontwikkelen. Het gebouw biedt ruimte aan zo’n 1.000 studenten. De campus heeft een natuurlijk karakter en een bosrijke omgeving waarin het gebouw prima past.

Duurzaamheid en circulariteit

Het Marga Klompé gebouw wordt bijna volledig energieneutraal. Dat betekent dat bijna alle energie die nodig is voor het functioneren van het gebouw zelf wordt opgewekt. Onder andere door zonnepanelen, maar bijvoorbeeld ook door het toepassen van Warmte Koude Opslag.

Ook worden zo veel mogelijk duurzame producten en materialen toegepast. Daarnaast is er veel aandacht voor circulariteit. Zo krijgt het gebouw een vrijwel geheel herbruikbare houten draagconstructie. Ook wordt de natuurstenen gevelbekleding niet verlijmd maar opgehangen, waardoor deze herbruikbaar is.

Het gebouw wordt gecertificeerd met het duurzaamheidskeurmerk BREEAM (richtlijn 2014), maar ook nog eens op het hoogst haalbare niveau. Lennert de Rooij van Rienks Adviseurs heeft als BREEAM-expert/ duurzaamheidsadviseur mogen bijdragen aan het behalen van het BREEAM-NL certificaat ‘outstanding’ voor de ontwerpfase. Momenteel loopt de procedure voor het ontwerpcertificaat. Het streven is dezelfde score te behalen.

Na de rondleiding door het Marga Klompé gebouw volgde een tour door het Cube gebouw, een onderwijs- en zelfstudiecentrum op het terrein van Tilburg University. Het Cube gebouw is in 2018  met het een-na-hoogste BREEAM-niveau gecertificeerd met een score van ‘Excellent’.

projectbezoek tilburg university

projectbezoek tilburg university

 


TIJD VOOR EEN KENNISMAKING?

We zijn benieuwd naar jouw plannen, dus bel of mail ons gerust.